WFC 23 napolnil Halo Tivoli

V ljubljanski Hali Tivoli se je v nedeljo odvil 23. turnir v mešanih borilnih veščinah. V vrhuncu večera je gorenjski raper Denis Porčič Chorchyp po točkah izgubil proti alžirski legendi Mouradu Derbalu Muryju. Ta je po zmagi tudi končal profesionalno kariero. Hrvat Ivica Trušček je z zmago proti Muratiju osvojil šampionski pas velterske kategorije. Turnir WFC 23 je bil zadnji, ki je potekal v klasičnem boksarskem ringu, borci se bodo letos poleti na 24. izvedbi borilnega spektakla spopadali v kletki. V Hali Tivoli smo videli nekaj debijev, nekaj spektakularnih dvobojev, pa tudi nekaj porazov slovenskih borcev in bork. Dvoboj z deset let starejšo Iranko je namreč izgubila 19-letna Kamničanka Neja Uranič.

V dvoboju za naslov prvaka velterske kategorije WFC je hrvaški veteran Ivica Trušček porazil Albanca Aberja Muratija, za vrhunec večera pa sta poskrbela Denis Porčič Chorchyp in Mourad Derbal Mury, ki sta se spopadla v edini borbi po pravilih K-1 (kickboxing). Mury je z veličastno tehniko še enkrat pokazal svoje mojstrstvo, a kot je po dvoboju izvedelo občinstvo v lepo zasedeni Hali Tivoli, zadnjič v ringu. Upokojil se je in od zdaj naprej se bo posvečal le še poučevanju borilnih veščin.

1. Carlo Vinci (Italija) vs. Rok Krušič (Slovenija)

Carlo Vinci se je na svojem debiju v WFC veselil zmage s tehničnim nokavtom v drugi rundi. Italijan je že v prvi rundi v borbi stoje povsem dominiral nad 19-letnim Ljubljančanom, ki je sicer tekmeca nekajkrat poskušal spraviti na parter, a neuspešno. V drugi rundi se je Krušič znašel na tleh, Italijan pa mu je podelil nekaj brc v glavo, nato se je vmešal sodnik v ringu in borbo prekinil.

2. Neja Uranič (Slovenija) vs. Samin Beik (Iran)

Tudi 19-letni borki iz Kamnika debi v WFC ne bo ostal v najlepšem spominu, svojo prvo profesionalno borbo je izgubila s tehničnim nokavtom v drugi rundi. V Italiji živeča Iranka Samin Kamal Beik je Slovenki odčitala pravo boksarsko lekcijo. Čeprav je bila to MMA borba, tekmici nista pokazali nobene rokoborske tehnike, obračunali sta s pestmi, udarci z nogami pa so bili redki. Devetindvajsetletna Beikova je podelila neprimerno več lepših udarcev in če se je Uraničeva v prvi rundi še obdržala na nogah, je v silovitem napadu Iranke v drugi rundi popolnoma izgubila nadzor nad dogajanjem, po rafalu udarcev pristala na tleh, sodnik pa je dvoboj prekinil.

3. Nemanja Nikolić (Srbija) vs. Igor Kuzmanović (Slovenija)

Tudi tretja borba se ni izšla po željah slovenskih ljubiteljev borilnih športov in tudi ta se je končala predčasno. Nikolić je Kuzmanovića uničil že v prvi rundi, ga po dokaj enakovrednem začetku zrušil na tla, nato, ko je sodnik borcema ukazal, naj se ponovno postavita na noge, pa napadel z boksarskimi udarci in slovenskega nasprotnika uspaval s silovitim desnim krošejem. Sodnik je dvoboj prekinil.

4. Edoardo Lorenzetti (Italija) vs. Jakob Nedoh (Slovenija)

V četrti borbi večera smo vendarle dočakali prvo slovensko zmago. Jakob Nedoh se je nekoč ukvarjal z rokometom, v mešanih borilnih veščinah pa se na treningih brazilskega jiu-jitsuja očitno navdušil predvsem nad rokoborskimi tehnikami (t. i. grapplingom) in to je pokazal tudi v dvoboju z Lorenzettijem. Borca sta zelo hitro pristala na parterju, Nedoh pa se je tam nad Italijanom skorajda izživljal. Poskušal je z vzvodi, iz dominantne pozicije ves čas delil udarce s pestmi in koleni, do zmage pa je prišel z davljenjem. Lorenzettija je prisilil k predaji.

5. Borislav Nikolić (Srbija) vs. Nejc Preložnik (Slovenija)

Nikolić in Preložnik sta uprizorila imenitno bitko. Srb si je bolj želel borbe na parterju in slovenskega nasprotnika hitro spravil na tla, kjer pa mu vsaj v prvi rundi še ni uspelo izpeljati uspešne akcije. V drugi rundi se je Preložnik nekako ujel v Srbov oprijem, ta ga je zgrabil za vrat in začel daviti, Preložniku pa ni ostalo drugega, kot da "potapka".

6. Tadej Dajčman (Slovenija) vs. Luka Podkrajšek (Slovenija)

Dolgoletni karateist Dajčman, sicer pa relativni novinec v MMA, se je spopadel s surovo močjo in prav tako surovo tehniko Luke Podgrajška, še enega nekdanjega rokometaša, pravega odgovora pa ni imel. Podkrajšek je po tekmecu neutrudno mlatil tako na nogah kot v redkih trenutkih na parterju, že v prvi rundi pa Dajčmana nokavtiral. Ta si je sicer zaslužil aplavz, ko je na nogah obstal tudi po nekaj res silovitih udarcih, s trdoživostjo pa navdušil tudi zmagovalca, ki je po dvoboju dejal: "Tile Pohorci so trdi kot beton, mislim, da sem si zlomil roko."

7. Mike Azab (Libanon) vs. Haris Aksalič (Slovenija) – boks

V edinem boksarskem dvoboju večera se je slovenski hrust Haris Aksalič že po prvem napadu veselil zmage. Libanonski borec mešanih borilnih veščin je bil povsem nemočen, po prvi kombinaciji udarcev, le 25 sekund po začetku dvoboja, se je ulegel in ni več hotel vstati. Ob tem velja še enkrat poudariti, da Aksalič slovi kot borec z izjemno močnim udarcem.

8. Vito Špic (Slovenija) vs. Dalibor Anastasov (Slovenija)

Osma borba je odpadla zaradi "zdravstvenih težav enega od borcev". Poškodoval se je Špic, kar je kasneje v ringu povedal Anastasov in se v njegovem imenu opravičil gledalcem v lepo zasedeni Hali Tivoli ter dodal: "Se zgodi, ne smemo mu zameriti."

9. Nemanja Milošević (Srbija) vs. Marko Drmonjić (Slovenija)

Drmonjić in Milošević sta prikazala trdo in izenačeno bitko, stoje je bil nekoliko boljši in napadalnejši Slovenec, a se je Srb s taktiziranjem izognil najnevarnejšim udarcem, na tleh je dominiral Srb, ampak se je tudi Drmonjić z obrambnimi tehnikami uspešno reševal tudi iz najbolj kočljivih situacij. To je bila prva borba večera, ki se ni končala predčasno, a je Srba v tretji rundi rešil zvonec. Izčrpana borca sta zadnjih pet minut preživela pretežno na nogah, proti koncu dvoboja je vse več Drmonjićevih udarcev našlo cilj, tik pred koncem je Miloševića zadel s kombinacijo, zaradi katere je Srbu spodneslo noge, a nokdavna vendarle ni bilo, saj je zvonec naznanil konec dvoboja. Sodniki so za zmagovalca razglasili Miloševića, odločitev je bila večinska.

10. Arber Murati (Albanija) vs. Ivica Trušček (Hrvaška)

Albanec Murati je pred dvobojem za naslov prvaka velterske kategorije WFC napovedoval, da bo Hrvaškega veterana Truščka nokavtiral v prvi rundi. Zgodilo se je obratno, s tehničnim nokavtom v prvi rundi je zmago slavil Trušček. Murati je sicer divje napadel in bil ves čas dvoboja boljši, Truščku je razbil nos, prevladoval je tudi v borbi na parterju, a imel nekaj smole, ko se je ob koncu prve runde znašel na hrbtu v kotu ringa, Hrvat pa je njegovo roko ujel v vzvod in Albanca prisilil k vdaji. Po dvoboju je v ring prišel tudi osmoljenec večera, Anastasov, ki je Hrvata že premagal pred 11 leti. Dogovorila sta se, da se za šampionski pas udarita na naslednjem WFC. ''Dalibor, veš, da te spoštujem tako kot človek kot borca. Bova preverila, ali sem se v teh letih kaj naučil. Zaplešiva," je dejal Trušček in na robu joka še dodal, da je to njegov najboljši dan v življenju.

11. Denis Porčič - Chorchyp (Slovenija) vs. Mourad Derbal (Alžirija) - K1

Zadnja borba večera je bila tudi vrhunec turnirja WFC 23, znani gorenjski raper Chorchyp se je po pravilih K-1 spopadel z v Ljubljani živečim Alžircem z vzdevkom Simba (lev), prikazala pa sta imenitno predstavo. Prva runda je bila izjemno izenačena, čeprav sta oba borca enkrat pristala na tleh, a ne zaradi udarcev, pač pa zaradi drsečega ringa. Derbal je v drugi rundi začel stopnjevati tempo, Porčiča preganjati po ringu, nabirati točke za udarce, obenem pa je s spuščanjem rok nasprotniku omogočil, da je tudi sam dovolj pogosto uspešno odgovarjal na napade. Ob koncu druge runde je Porčič prejel nedovoljen udarec pod pas in se po nekaj poskakovanja in globljega dihanja hitro spet vrnil v borbo. V tretji rundi so Gorenjcu že pošteno pošle moči, Derbal pa je to izkoriščal in se po devetih minutah garanja veselil zmage. Zadnje v profesionalni karieri, saj je rokavice odložil za vedno. "To je to," je po zmagi dejal Mury in rokavice položil na sredino ringa. ''Naj jih vzame kdo od mladine in naj se bori namesto mene. Veliko je trenira pri meni," je še pripomnil. Alžircu v zadnjih tednih ni bilo lahko, saj mu je pred tremi tedni umrla mama. ''Iz Afrike sem dobil informacijo, da mi je umrla mama, meni najdražja oseba. Nisem vedel, če se bom boril, a po neprespani noči sem se odločil, da vzamem torbo in odidem na trening. To sem storil za vas, ki ste kupili vstopnico in upali, da boste videli to borbo. Hvala, ker ste prišli, ljubim vas."

Avtorji: Sportal, Simon Kavčič, Foto: Urban Meglič/Sportida

 

Comments

GO BACK